Menu

8 суперхрани

0 Comments


Храната е гориво, но някои храни са много по-добри от други.И за да растете, докато почивате, те трябва да да се консумират равномерно.
Суплементите имат много плюсове, но твърдата храна е незаменима.Тя има не само макросъставки, нужни за енергия, растеж и възстановяване, витамини и минерали,
ускоряващи тези процеси, но и фитосъставки с важна роля в физиологичните процеси като производството на тестостерон и топенето на мазнини.Основно правило при съставянето на правилна диета
е да включите в нея всички споменати храни, както и чисто месо от различни източници, желенчуци и плодове.Хранителния профил на всяка храна е уникален и при някои не е познат напълно. Когато
обаче диетата е разнообразна, шанса да покриете всички основни хранителни изискваня е много по голям.Чак след това може да мислите за суплементна програма, която да допълни хранителната.
Ето профил на 8 от най-ценните бодибилдинг храни с плюясовете и въздействията им върху растеж,възстановяването и топенето на мазнини.
Кифличка с конфитюр (Стимулант на гликогена)

Обикновената кифличка с конфитюр е отлична идея за попълване на гликогена след интензивна тренировка. За някои това можеби е изненада, тъй като тази комбинация е нещо повече от сандвич с бързо усвояеми въглехидрати.Но докато простите въглехидрати са лош избор за билдер , който иска да стопи мазнини, те са от полза в фазата за разтеж, когато трябва бързо да се попълни изгубения в тренировката гликоген. Кифличката и комфитюрът са две от най-бързо усвояемите форми на въглехидрати, а така както ви е нужен протеин за разтеж, така ви трябват и въглехидрати- за да поддърват този процес.

Количество и време за прием:средно голяма кифличка с две супени лажици комфитюр след тренировка.Това са около 58гр. бързоусвояеми въглехидрати.В такъв момент обаче избягвайте комфитюри и сладка с влакна в тях, тъй като те забавят усвояването.

Екстракт от какао (Стимулант на азотния оксид)

Той подобрява кръвообращението и така ускорява разтежа на мускулите. Кой твърди ,че шоколада е удоволствие, от което само се пълнее? Освен че има антиоксиданти и фитохимикали, какаото повишава и нивото на азотния оксид, който пък разширява кръвоносните съдове.За билдерите това е особено важно, тъй като подобрява доставката на кислород и хранителни вещества в мускулите, прави тренировката по качествена, както и разтежа и възстановяването след нея.

Количество и време за прием:400-500мг екстрак от какао(около 55гр. какао на прах) в пред тренировъчния шейк. Взема се около 30мин. преди залата за подобряване на кръвообращението.

Броколи (Стимилант на тестостерона)

Голяма порция броколи стимулира производството на тестостерон и намалява негативните ефекти на естрогена. Един фитохимикал в броколито- индол-3-карбинол(ИЗК), повишава нивото на тестостерона и подтиска естрогена. А както знаете, естрогенат стимулира отлагането на подкожни мазнини и задържането на вода- все ефекти, които никой не желае.Покачването на тестостерона освен ,че стимулира мускулния разстеж, намалява отлагането на мазнини.

Количество и време за прием:поне една купичка сурови или задушени броколи трябва да присъства в почти всяко от храненията ви.В нея има около 100мг. ИЗК , като е удачно да я комбинирате с всяка храна, когато не е нужна бърза доставка на амино киселини или въглехидрати.

Белтъци ( Стимулант на протеина)

Идеални за набавяне на протеин. Белтъците са една от най-бързо усвояемите форми протеин от твърда храна, за това са идеална храна винаги когато се нуждаете да вкарате в кръвообращението колкото може по-бързо аминокиселини. Те са отличен източник на протеин и в което и да е друго време, но аминокиселините от него няма да останат в кръвообращението задълго, както тези от храни с повече мазнини и влакна.

Количество и време за прием: яжте белтъци без друго храна винаги когато аминокиселините ви трябват колкото може по-бързо- сутрин на гладно и след тренировка.към тях може да добавите като вързи въглехидрати 1-2 филийки бял хляб.В 28гр. белтък(приблизително от едно голямо яйце) има около 3гр. протеин, т.е. трябват ви 280гр. или 10 яйца, за да получите 30гр, протеин.

Кисело мляко(Стимулант на абсорбация)

То подобрява храносмилането и от тук усвояването на протеина. Да имате в храносмилателния тракт колкото може повече бактерии, подпомагащи храносмилането, е от полза за максималното усвояване и използване на храната, която приемате. Киселото мляко се образува от прясното с помощта на такива бактерии- lactobacillus bulgaricus и straptococcus thermophilus. Отначало може да ви се стори безвкусно, но е отлична закуска и стимулира размножаването на важната микрофлора в стомаха, която иначе често е ощетена от интензивните тренировки. Така стимулирате абсорбацията, имунните функции и възможността на тялото да усвоява протеина ефективно.

Количество и време за прием: 225-250гр. обикновено или плодово мляко дневно.

Грейпфрут (Стимулант на топенето на мазнини)

Той помага за намаляване на запасите отложени мазнини, като стимулира изразходването им за енергия.Доказано е че приемът на  грейпфрут повишава топенето на мазнини. Интересно че приемът му под формата на плод е по-полезен за тази цел отколкото като сок или нектар. Все още не е напълно ясен механизмът, по който той топи мазнините. Предполага се ,че някой фитохимикали в него намаляват отделянето на инсулина, а контролат бърху него е от първостепенна важност за хората, искащи да стопят мазнините при умерено калорийна диета.

Количество и време за прием: един грейпфрут (или поне половин) сутрин с закуската. Избягвайте го около времето за тренировка или заедно с медикаменти, намаляващи холестерола, ускорителни или такива за регулиране на кръвното налягане.

Захар ( Стимулант на протеиновия шейк)

Абсорбирасе почти веднага и повишава инсулина, с което задейства и подобрява възстановяването и разтежа. Можеби сте си мислили, че трапезната захар- едни от най-бързо усвояващите се въглехидрати, се отлага във вас като мазнини и не сте очаквали да я видите в този списък. Вярно е ,че повишава инсулина(особено когато се консумира сама или с някои други храни). А през голяма част от деня трябва да избягвате това, тъй като повечето инсулин стимулира тялото да отлага калориите от храната като мазнини. След тренировка обаче заедно с протеина ви трябва и захар, тъй като качването на инсулина тогава също ускорява възстановяването и разтежа.

Количество и време за прием: 50гр. цукроза( трапезна захар) след тренировка. Във всяко друго време от деня избягвайте продукти с захар.Когато енегрийните-възстановителните ви нужди не са високи, те- като бързи въглехидрати е най-вероятно ще се отложат като мазнини.

Спанак (Стимулант на синтеза на протеина)

Много добър за стимулиране на разтежа и общото здраве. В него има много фитохимикали от полза за билдерите. Октакозанолат например увеличава мускулната сила, 20-бета екдистеронът предизвиква анаболна реакция и стимулира синтеза на протеина.Освен всичко спанакът е богат на глутамин, най-широко разпространената аминокиселина в човешкото тяло, която подобрява имунните функции, храносмилането и възстановяването.

Количество и време за прием: голяма салата от спанак( 280-350гр.), за предпочитане суров, отколкото сварен- така се запазват повечето му хранителни вещества. Времето за прием не е толкова важно, но спанака има доста влакна, такаче го избягвайте около часа за тренировка, когато ви трябва бърза доставка на хранителни вечества.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*